Dit kost een vermogensbeheerder
Wil jij jouw geld niet simpelweg op de bank laten staan maar er iets mee doen? Wil je zo meer rendement uit jouw kapitaal halen? Dan kun je gaan beleggen! Vind je het eng om aan te starten met beleggen en / of heb je er te weinig kennis van? Dan kun je dit ‘klusje’ ook uit handen geven. Dit doe je dan bij een vermogensbeheerder, die zoals de naam al doet vermoeden jouw vermogen gaat beheren. Lees snel verder om te ontdekken wat de kosten van een vermogensbeheerder zijn en of het iets voor jou is.
Kosten vermogensbeheerder
De kosten van een vermogensbeheerder bestaan uit een aantal elementen. De basis van deze elementen is de zogenaamde beheerfee. Dit is de fee die beheerders rekenen voor het beleggen van jouw geld. Deze fee ligt ongeveer tussen de 0,5% en 1,5% per jaar. Ook bestaan er uitschieters. Hoe dat kan? Wanneer een vermogensbeheerder heel actief voor je belegd, kost dat meer dan een beheerder die passief met jouw geld omgaat.
Prestatiebeloning
Een vermogensbeheerder gaat voor jou persoonlijk aan de slag. Gaat dit goed? Dan vragen sommige vermogensbeheerders hier ook een fee voor. Deze betaal je alleen wanneer je vermogen groeit, en alleen over het gegroeide gedeelte. Leg deze afspraken duidelijk vast of ben er zeker van dat je weet welk model jouw (toekomstige) beheerder gebruikt. Je moet hierbij denken aan een percentage van tussen de 5% en 10% per jaar. Dit lijkt een aanzienlijk bedrag, en dat is het ook, maar dit betaal je dus enkel en alleen over het gegroeide gedeelte.
Kosten voor de bank
Beleg je zelf of via een beheerder? Dan kom je net zoals met alle financiƫle zaken bijna niet onder de bank en de bijbehorende kosten uit. Als belegger betaal je bewaarloon en transactiekosten aan de bank. Dit gaat via je vermogensbeheerder wanneer je jouw vermogensbeheer uit handen hebt gegeven. Het voordeel hiervan is dat deze kosten soms lager kunnen uitvallen door onderhandeling van je vermogensbeheerder. In een enkel geval is de vermogensbeheerder zelf de bank (broker) en bepaalt deze zelf de tarieven. Dit kan voor jou als belegger meer of minder kosten opleveren. Kijk hier dus goed naar.